Segarcea ca localitate organizata sub forma de sat a fost atestata la data de 15 septembrie 1557 de catre Cancelaria lui Patrascu cel Bun.
Fiind asezat la campie activitatea de baza a locuitorilor a fost agricultura. Cu timpul s-a extins, astfel ca pe langa agricultura a aparut mica industrie, lacasuri de invatamant de diverse grade, cat si unitati sanitare organizate sub forma de dispensare medicale, cres



In anul 1968 localitatea este investita cu denumirea de oras.

Orasul Segarcea este situat in partea sudica a judetului Dolj, la sud de municipiul Craiova, resedinta de judet, la distanta de 37 km pe calea ferata Craiova Calafat si 29 km pe soseaua judeteana Craiova Bistret, avand o populatie de 8.400 locuitori.

Primele incercari de infiintare a unui spital au avut loc in luna septembrie 1954, cand intr-o cladire improprie au inceput sa functioneze 40 de paturi cu specific: asistenta generala.

Pionii principali ai deosebitului eveniment au fost doamna Dr. BUSE ECATERINA medic sef al Sectiei de Sanatate Raion Segarcea si domnul Dr.TANCIU NICOLAE primul director al spitalului.

In urma vizitei din luna februarie  1956 a domnului Dr.VOINEA MARINESCU, ministrul sanatatii in luna aprilie a aceluiasi an spitalul primeste o noua locatie in fostele cladiri Domeniile Coroanei, care in prealabil au fost reamenajate, igienizate, in ideea de a corespunde cerintelor unei locatii cu profil sanitar. Cu aceasta ocazie organizarea spitalului s-a perfectionat in sensul ca numarul paturilor a crescut la 65 fiind repartizate pe compartimente de specialitate:

medicina interna 30 paturi,

pediatrie – 15 paturi,

chirurgie generala 20 paturi din care 5 paturi casa de nasteri.

Dotarea cu aparatura medicala era modesta si ca performanta la nivelul tehnicii anilor respectivi.

Dupa desfintarea raionului, in anul 1968 , in locatia spitalului a intrat o noua locatie fostul Palat Regal moment in care numarul paturilor s-a ridicat la 163 paturi, luand fiinta o noua sectie cu profil de psihiatrie, cu aceeasi  data compartimentul de medicina interna s-a mutat in noua locatie.

In anul 1970  sectia de psihiatrie s-a inchis, in spatiul respectiv , reamenajat a fost instalata sectia de obstetrica ginecologie si noi nascuti, dotata corespunzator anilor respectivi, la care se adauga si un punct de salvare dotat cu 2 autosanitare.

In urma Deciziei nr.236 emisa de Comitetul Executiv al Consiliului popular al judetului Dolj din data de 1 iulie 1973 Spitalul orasenesc Segarcea cu personalitate juridica are in componenta sa Sectia exterioara Macesu de Jos cu 57 paturi si Sectia exterioara Barca cu 30 paturi cu profil de medicina generala.

In anul 1986, luna septembrie se da in folosinta noua locatie a spitalului, constructie P+2, tip M.S., iar in anul 1992 s-a terminat si dat in folosinta constructia de la blocul alimentar si spalatorie.

Aceste evenimente deosebite  au impus o noua reorganizare   a spatiilor respective.

La parterul noului spital au fost instalate: sectia de pediatrie 30 paturi, laboratorul de radiologie, laboratorul de analize medicale.

La etajul I al spitalului: sectia obstetrica ginecologie cu 40 de paturi, compartimentul noi nascuti cu 10 paturi.

La etajul II al spitalului: sectia de chirurgie generala cu 43 paturi din care 5 paturi compartiment ATI, sectia medicala cu 40 de paturi ramane in vechea locatie.

Primele spatii alocate spitalului au fost reamenajate cu scopul de a oferi spatii infiintarii policlinicii cu urmatoarele cabinete de specialitate: Cabinet Medicina interna, Cabinet Chirurgie generala, Cabinet Pediatrie , Cabinet Obstetrica ginecologie, Cabinet ORL, Cabinet Oftalmologie, Cabinet BFT, Cabinet Stomatologie, Cabinet Plening famillial, Cabinet MRF, Cabinet Ftiziologie, Statia de salvare proprie dotata cu 15 autosanitate si personalul aferent, care in anul 1996 a fost preluata de Statia de salvare Craiova,

Farmacia cu circuit inchis.

Datorita ineficientei medicale, si a costurilor ridicate cele doua sectii exterioare Macesu de Jos si Barca au fost inchise, iar cele 12 dispensare medicale din subordine au fost date in comodat medicilor de medicina de familie ca urmare a O.G.124/1998 cu modificarile ulterioare.

In anul 2002, luna august prin Ordinul M.S.nr.574 structura spitalului se reorganizeaza.

In urma analizei indicatorilor medicali si economico-financiari conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr.331/09.04.2003 structura spitalului sufera o noua modificare.Sa infiintat prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 843 / 28.06.2004 un Cabinet ortopedie traumatologie .

In urma reorganizarii spitalului din anul 2003, sectia de chirurgie generala s-a desfintat, iar in spatiul in care a functionat a fost amplasata sectia de medicina interna.

In cladirea ramasa libera, in aceste spatii au fost mutate cabinetele de specialitate din ambulatoriu si birourile administrative si financiare care deservesc spitalul.

Dispensarul T.B.C. care era amplasat intr-o locatie la aproximativ 1 km de sediul spitalului acum este amplasat in spatiul fostului sediu administrativ. 

Pentru readucerea aminte, cu un deosebit respect fata de personalul care a depus eforturi pentru infiintarea, mentinerea , imbunatatirea conditiilor de munca, ridicarea continua a calitatii asistentei medicale redam mai jos numele fostilor si prezentului medic director:

 Dr. TANCIU NICOLAE 1954; Dr. ROZENZWEIG ANDREI 1956; Dr. BALTEANU RADU 1956; Dr. COSTACHE PAVEL 1957; Dr. PADEANU STELIAN 1957; Dr. PREDESCU ARMAND 1959; Dr. NITULESCU OVIDIU 1959; Dr. LUPESCU MIHAI 1961; Dr. BALOIU TEODOR 1963; Dr. PONEA PETRE  1965; Dr. BALOIU TEODOR 1967; Dr. PANA IOAN  1979; Dr. GOFITA DORU 2004;Dr. HEEDARI HOSHANG  2017